De meeste Nederlanders drinken slechts een aantal keer per jaar een glaasje bubbels. Met oud en nieuw, op een bruiloft, een jubileum of een ander speciaal moment. We zouden van het stigma af moeten dat Cava slechts gedronken kan worden bij speciale gelegenheden, of door de hoogste bieder. 

In deze blog zullen we je uitleggen dat je niet perse een gelegenheid nodig hebt om Cava te drinken, maar dat Cava drinken juist de gelegenheid is! 

Laten we bij het begin beginnen: Cava is een Spaanse mousserende wijn vol vrolijke bubbeltjes die afsteken bij de strogele kleur in een glas. De wijn wordt doorgaans gemaakt van drie druivensoorten.

  1. Macabeo, de belangrijkste druif voor het maken van cava. Deze zorgt voor de fruitigheid en frisheid van de wijn 
  2. Parellada, welke gebruikt wordt voor de kenmerkende aroma’s en een zuurtje
  3. Xarel Lo, de druif die wordt ingezet om de wijn body te geven. 

Deze druiven worden -net als Champagne- op de Method Traditionelle verwerkt, maar dan voor een fractie van de prijs. Zo’n 90% van de Cava komt uit de Penedes, een streek in de buurt van Barcelona. Hier maken ze al sinds 1872 Cava, nadat -in de periode die daaraan vooraf ging- de complete wijnoogst was vernietigd door een plaag. Stiekem keken de Spanjaarden het succes van de Champagne af en begonnen met de productie van hun eigen mousserende wijn. In de kelders van de Penedes maakte Josep Raventos de eerste Spaans mousserende wijnen en vernoemde deze naar de kelders waar ze in lagen te rijpen, Cava betekent namelijk kelder in het Catalaans. 

Voor de jongste cava’s geldt dat de massa aan bubbels de kenmerkende aroma’s van frisse appel en limoen naar boven brengen. Hier en daar zou je wat tonen van yoghurt in de smaak kunnen ontdekken. Naarmate de cava wat langer rijpt, ontwikkelen aroma’s zich meer in de richting van brood, brioche en geroosterde hazelnoot. 

Voor een gezond lichaam…

Een glas cava is laag in alcohol en ook laag in calorieën. Met zo’n 50-70 kcal per glas een van de meest verantwoorde keuzes voor je dieet. Bovendien paart cava goed met magere gerechten en aperitiefjes. Daarnaast wordt gezegd dat het koolzuur in een Cava ook een bijkomend voordeel heeft, namelijk dat je er minder snel en minder veel van drinkt waardoor je alcohol en calorie inname zou kunnen worden beperkt. Persoonlijk ben ik op een gegeven moment ook wel uit-gebubbeld. 

…Een gezonde geest…

Het blijft toch onbetwist dat die vrolijke bubbeltjes net wat extra sprankeling geven aan de dag en doordat we gewend zijn om mousserende wijnen slechts op feestelijke gelegenheden te drinken, zorgt dit direct voor een feestelijke associatie. En zoals de Hollandse tegelwijsheid zegt: het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen, is een glas bubbels al gauw een fijne verassing. Bovendien kunnen we stellen dat de “plop” bij het ontkurken van een fles mousserende wijn een van de mooiste geluiden is die je kan horen. 

…en een blije portemonnee

Tenslotte zijn veel mousserende wijnen tegen een heel bescheiden bedrag te koop, bij uitstek is Cava een wijn waar prijs en kwaliteit zeer in verhouding zijn. Dit komt door de strenge eisen die aan de productie verbonden zijn. Waar je bij Champagne al snel de hoofdprijs betaalt voor een goede fles, is dit bij Cava niet het geval. Cava hoeft namelijk minder lang te rijpen, waardoor de prijs aanzienlijk lager kan blijven. De prijs voor een goede fles cava ligt doorgaans tussen de 10 en 30 euro. 

Cava wordt gelukkig steeds populairder, waardoor steeds meer restaurants Cava op de kaart hebben staan. Bovendien kun je in iedere supermarkt een fles mousserende wijn kopen, wat het een erg toegankelijk product maakt. 

Goede momenten om een glas cava te openen

De gewoonte om een fles bubbels open te maken op feestelijke gelegenheden moeten ze zeker niet zomaar van de tafel vegen. Laten we er wel een gewoonte van maken om van wat meer momenten een feest te maken, zeker voor Cava geldt dat hij multi-inzetbaar is. 

Mijn twee favoriete momenten op de dag, waar eten mee gepaard gaat, zijn het ontbijt en het typische Nederlandse borrel-moment. Dit zijn namelijk twee momenten op de dag waarop je tijd neemt om even voor jezelf te zorgen en waar de toon wordt gezet voor de dag of avond. Bij uitstek zijn dit momenten waarop ik een fles cava zou openen. 

De tonen van limoen, appel en yoghurt voor de jonge cava’s, zijn een fijne combinatie bij een fris ontbijt met wat fruit, yoghurt en granola. Maar ook langer gerijpte cava’s met de smaak van brioche en hazelnoot komen bij een wat zoeter ontbijt tot hun recht. Bovendien zijn alle Cava’s een verfrissende toevoeging voor een aperitief of borrelhap.