Calusari Pinot Grigio
Jaargang: 2016
Houtopvoeding: Nee
Druif: Pinot Grigio
Land: Roemenie
Streek: Banat

Ik hou niet van dansen. Al in mijn jeugd werd ik heel ongemakkelijk als we tijdens het gymuurtje op school een lesje street dance kregen. Waar al mijn vrouwelijke leeftijdgenootjes een gat ik de lucht sprongen, stond ik te mokken met de meeste jongens. Dit is eigenlijk nooit over gegaan. Tijdens het uitgaan zul je me steevast bij de bar vinden, maar zeker niet op de dansvloer. Als je mij dan toch betrapt op een dansje kun je er de donder op zeggen dat er een drankje aan vooraf is gegaan. Of twee.

Mijn aandacht gaat dus meer uit naar een lekker drankje. Een lekker sappig en fris glas witte wijn, bijvoorbeeld. In Roemenië houden ze daar ook wel van. Het land heeft een diepgewortelde wijncultuur en is qua volume het grootste wijnland van Zuidoost-Europa. En toch krijgt het wijnland vooralsnog (te) weinig aandacht van de consument. Hoe komt dit?

Geschiedenis van de wijn

Door de eeuwen heen heeft Roemenië roerige tijden gekend. Al voor het begin van onze jaartelling stond het land bekend als uitstekend wijnland bij de Romeinen. In de 19e eeuw verdween een groot deel van de Roemeense wijngaarden door de verwoestende druifluis. Ondanks herbeplanting met veelal Franse druivenrassen ging de wijnbouw door communistische regimes en wereldoorlogen in de twintigste eeuw snel achteruit. Alle wijngaarden werden gemeengoed van de communistische staat.

Na de val van het communisme werden de collectieve ’wijnfabrieken’ verkocht aan buitenlandse investeerders. Hoewel de opgeëiste wijngaarden terug zijn gegeven aan de oorspronkelijke eigenaren, hebben zij vaak niet voldoende geld of technische middelen om een bloeiend wijnbedrijf op te zetten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 90 procent van alle gemaakte wijn nog binnen de Roemeense grenzen blijft. De 10 procent die wel de grens over gaat wordt veelal geproduceerd door de buitenlandse wijnconcerns in de voormalig staatswijnbedrijven. De kwaliteit van deze wijnen gaat trouwens met sprongen vooruit! De wijnen die geëxporteerd worden zijn veelal gemaakt van franse druivenrassen als Merlot, Cabernet Sauvignon en Pinot Gris. Voor consumenten is dit prettig, omdat de druiven herkenbaar zijn en de wijn vaak toch beter betaalbaar is. Een goed alternatief op je normale wijnkeuzes om een keer uit te proberen, dus!

Terug naar het dansen

In Roemenië houden ze dus wel van dansen. Ze hebben zelfs een traditionele volksdans die opgenomen is in de lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. De Căluș heet die dans, en de mensen in het geheime genootschap die deze dans uitvoeren heten Călușari. Het schijnt dat de dans voorspoed en gezondheid bevordert en slachtoffers van mythische wezens kan genezen met de magische danspasjes. Nu ben ik geen slachtoffer van een noodlottige aanval van een mythisch wezen, maar ik voel me wel stukken beter na het drinken van een glas Călușari.

Lekker erbij..

Călușari Pinot Grigio is een Roemeense witte wijn die een ode brengt aan de traditionele volksdans. De wijn wordt gemaakt door het wijnhuis Cramele Recas. Dit wijnhuis is te vinden in het westen van Roemenië. Hier vindt je veelal franse druivenrassen, maar ook enkele Hongaarse druivenrassen die door de ligging dicht bij de Hongaarse grens en na een Hongaarse bezetting zijn ’blijven hangen’. Deze wijn is echter gemaakt van de Italiaanse druif Pinot Grigio. De wijn heeft geen houtrijping gehad om zijn frisheid te bewaren en om het karakter van de Pinot Grigio te laten spreken.

De Călușari is een echte sappige zomerwijn zonder poespas. Hij heeft een bloemige geur met tonen van groene appel en peertjes. De smaak van de droge wijn is heerlijk fris; een echte dorstlesser. De wijn heeft een mooie zuurgraad en veel wit fruit en een spoortje anijs, wat hem sappig en doordrinkbaar maakt. Een klein bittertje in de afdronk knipoogt naar zijn land van herkomst, waar het bittertje kenmerkend is voor veel van de Italiaanse wijnen. Een topwijn om op het terras te drinken, bijvoorbeeld tijdens de lunch bij een frisse salade. Of natuurlijk tijdens een avondje dansen…

Deze heerlijke pinot grigio bestellen? Dat kan nu via hun website!