Er zijn van die perfecte dagen voor rosé, afgelopen zondag was zo’n dag! Ik kom net uit Rotterdam; een dagje cultureel doen in eigen land. Heerlijk op een rondvaartboot door de haven, een wandeling door het centrum en borrelen bij de Fenix Food Factory (aanrader!). Na een plakkerige treinreis terug naar mijn eigen stadsie Utrecht, plof ik op mijn dakterras neer met een fles rosé van Camparnaud; tijd voor een smaaktest!

Mijn eerste glas wijn dronk ik toen ik 14 was: een glas rosé. Van een groot, niet nader te noemen wijnhuis, uit de supermarkt. Niet veel soeps dus vanaf toen no, way rosé. Totdat ik met toenmalig vriendlief en tent door de Provence trok. Elke avond een andere fles op de camping met op de achtergrond het geluid van krekels. Ik was verkocht. Maar dan wel rosé uit de Provence.

Hoe wordt rosé gemaakt?

Rosé komt aan die mooie roze kleur doordat de druivenschillen (want daar zitten de kleurstoffen in) van de blauwe druiven minder lang in het sap weken dan bij de bereiding van rode wijn. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben hoe donkerder de kleur van de rosé.

Camparnaud

Wijnhuis Camparnaud ligt in de Provence, in het groene ‘Var’ gebied. Hier wordt al meer dan 300 jaar wijn gemaakt van druiven van eigen wijngaarden. Marnix Engels, een Nederlandse wijn expert, nam in 2000 Camparnaud over. Hij renoveerde de wijngaarden en het bijbehorende landgoed. Nu is het een gezellig landhuis met 16 kamers. Engels ging samenwerken met een van de meest gerespecteerde wijnbouwers van het gebied: Guillaume de Chevron Villette. Dit resulteerde in een prachtig assortiment van wijnen met de rosé als topper.

Geur & Smaak

Terug naar de geopende fles! De Camparnaud rosé wordt gemaakt van een blend van 3 druivensoorten: Grenache, Cinsault en Syrah. Grenache wordt veel gebruikt om rosé van te maken en zorgt voor de fruitigheid in de wijn. Syrah en Cinsault zijn kruidig en zorgen voor wat stevigheid. De rosé van Camparnaud heeft een prachtige lichte, zalmroze kleur. In de geur herken ik het fruitige, het iets wat zoetige van zomerfruit zoals aardbeien. De smaak is fris, fruitig met in de afdronk kruidigheid en de licht bittere smaak van grapefruit. Dit bittere vind ik heel lekker: dit geeft voor mij de wijn net wat meer pit.