Reto introduceert het schitterende wijnhuis

Wie wil er mee naar Portugal? Nu is een lekkere nazomer in Portugal nooit een slecht idee natuurlijk, maar sinds ik de wijnmaker van het wijnhuis Quetzal heb gesproken kan ik me weinig betere trips voorstellen. Ik zal je kort uitleggen waarom:
In het hart van Portugal ligt de regio Alentejo, een plek waar al sinds de Romeinse tijd wijn gemaakt wordt. Wijnmaker Reto Jörg vertelt met een dromerige blik over de rivier de Taag die door het gebied loopt, de glooiende hellingen, de groene lentes en hete zomers. Tegelijkertijd vertelt hij met een heldere blik en kennis van zaken over de druivenplanten die elk op verschillende delen van het domein op een andere manier worden beïnvloed door temperatuur, zonuren, helling en bodem (hoofdzakelijk schist, voor de kenners onder ons).
Reto vertelde mij over de historie en omgeving van het domein. En over de druiven (de Antão Vaz bijvoorbeeld is ooit meegekomen naar Portugal met de Moren, waar hij dankzij zijn dikke schil goed gedijt in het hete klimaat), over technieken (de zwaartekracht wordt gebruikt om de druiven van de hellingen in de kelders te krijgen) en over duurzame methoden (uitsluitend minerale meststoffen). Dit alles kan je ook van dichtbij zien en meemaken tijdens de rondleidingen op het domein.

De moderne kant van Quinta do Quetzal

En als dat nog niet genoeg is had Reto nóg meer verhalen die mij naar een trip richting het wijnhuis deden verlangen: Naast historie geeft wijnhuis Quinta do Quetzal ook een moderne twist aan het domein. Het huis heeft een modern kunstcentrum op een prachtige plek in het domein, waar werken van internationale en lokale kunstenaars te bewonderen zijn. Het lijkt mij fantastisch om een keer te zien, maar eerlijk gezegd denk ik dat je me vooral zal terugvinden in het proeflokaal en het restaurant… met een gigantisch uitzicht op de wijngaard (een uitzicht zó iconisch, dat het is verwerkt in de etiketten).
Quinta do Quetzal levert namelijk bijzondere wijnen, hoofdzakelijk van inheemse druiven. Bijvoorbeeld de Guadalupe Branco, waarin de druiven Antão Vaz, Roupeiro en Arinto verwerkt zijn tot een frisse en (tropisch) fruitige witte wijn. Ik ben altijd fan van inheemse druiven, die zijn nét een tikkeltje anders dan wat je doorgaans verwacht en ook veel leuker om met vrienden of familie te delen (en zo lang je de namen snel en met overtuiging brengt, weet niemand of je het goed uitspreekt ;). Naast de Guadalupe wijnen, produceert dit wijnhuis ook een lijn gastronomische wijnen onder de naam Quetzal reserva voor de speciale momenten.
Eigenlijk weet ik niet waar we nog op wachten, ik neem alvast een slokje op de voorpret!