Lentekriebels

Een nieuwe gastblogger! En voor de meeste van jullie vast niet onbekend. Esther van Wijntjes met Esther is het Meisje van de Wijn voor onze eerste lenteblog! Vergeet vooral niet een kijkje te nemen op haar Instagram account, Of lees haar andere blogs op haar eigen website!

Vorige week kon ik niet naar buiten zonder muts, dikke sjaal, 2 paar handschoenen en een maillot onder mijn broek. Gevoelstemperaturen rond de -15, ijs en sneeuw, echt helemaal niks voor een koukleum zoals ik. Ik vind het wel weer mooi geweest! Winter move over, kom maar op met de lente!  Gelukkig komt de temperatuur deze week in ieder geval al wel boven nul en is de meteorologische lente al begonnen. Maar ik ben ongeduldig en om alvast helemaal in de stemming te komen zet ik de verwarming wat hoger en ga voor een wijn die goed bij de lente en zelfs nog beter bij de zomer past; de Nius Verdejo uit de Rueda in Spanje. 

Verdejo is een wijn die je eigenlijk meteen al aan zon en terrasjes doet denken. Daarnaast doet het mij ook direct denken aan geweldige vakanties en bezoekjes aan Spanje en de heerlijke wijnen die ik daar dronk, waaronder natuurlijk ook Verdejo. Wat ook perfect past bij de heerlijke tapas daar.

Wij Nederlanders zijn echt grote fans van deze Spaanse druif want geloof het of niet, wij zijn het land waarnaar het grootste gedeelte van deze wijnen uit de Rueda geëxporteerd worden. Logisch ook dat je deze wijn vaak op de wijnkaart in een restaurant of wijnbar ziet staan. 

Deze Nius bestaat voor 80% procent uit Verdejo, de rest is Sauvignon Blanc. Als je de wijn inschenkt stuiven de aroma’s je glas uit en nodigt daarmee uit om snel een slok te nemen! Lekker fris, fruitig en een zuurtje, dat is wat je proeft in deze wijn. Niet complex of ingewikkeld maar dat heb je ook niet nodig op het terras. Een typische Verdejo kun je wel zeggen. 

Aan de totstandkoming van deze wijn heeft trouwens een Nederlander meegewerkt; Rudolf Nipius. Hij is vinoloog maar ook wijnmaker die in de gebieden waar hij een passie voor heeft (Spanje en Chili) samenwerkt met gerenommeerde wijnmakers aldaar. Het liefst met vrouwelijke wijnmaaksters trouwens, want het blijkt dat vrouwen in het algemeen beter kunnen proeven! Iets wat je natuurlijk in je voordeel kunt gebruiken bij het maken van wijn.  

Je vroeg je wellicht al af of de naam van deze Verdejo, Nius, nog iets betekent. Als je goed naar het etiket kijkt zie je daar al je antwoord. Het verwijst namelijk naar zijn achternaam. De letters Pi zijn eruit gehaald maar die zie je nog wel terug op het etiket als het symbool voor pi, wat je je misschien nog wel kunt herinneren van wiskunde vroeger op de middelbare school. 

Mocht de lente toch nog te lang op zich laten wachten kun je met deze wijn in ieder geval de zon in huis halen.

Wil je deze Nius Verdejo/Sauvignon thuis proeven?

Andere lentewijnen van de Meisjes proeven?

Nius Verdejo/Sauvignon samen met de Meisjes proeven? Kom naar Werkspoor Festival!