Wijnhuis: Zabu
Druif: Grillo
Land: Italië
Streek: Sicilië
Houtopvoeding: Nee

 

In augustus stapte ik in het vliegtuig naar het zuidelijkste punt van Italië: bella Sicilia. In de

gehuurde rode fiat 500 cabrio (jeej!) bezochten we de hoofdstad Palermo, Catania en de omgeving van de Etna. Niet alleen verliefd geworden op dit prachtige eiland maar ook op de heerlijke dorstlesser: de frisse witte wijn van de Grillo druif. Ontdek je mee?

De Grillo druif is (nog) niet zo bekend maar wordt wel al langer gebruikt voor Marsala, een Italiaanse zoete versterkte wijn. Marsala verliest de afgelopen jaren aan populariteit waardoor de Sicilianen vanaf de jaren 80 meer gingen experimenteren om een frisse, droge witte wijn te maken. Maar dan wel van hun eigen autochtone druivensoorten wat daar houden Italianen wel van!

 

Dik jasje tegen de zon

De dikke schil van de Grillo zorgt voor minder verdamping van het vocht in de druif waardoor deze uitermate geschikt is voor de vele zonuren op het eiland. Ondanks het snikhete weer behoudt de Grillo wel redelijk wat zuren met daarnaast veel fruitige tonen zoals abrikoos en citrus. Een perfecte combi; daar houden we wel van. Kom maar op met die fles op een terras op de vele pleinen van Palermo!

 

Nazomeren

Soms is het wat gevaarlijk om een vakantiewijn thuis weer te gaan proeven. Het uitzicht, het weer en het gevoel zijn (waarschijnlijk) niet hetzelfde. Maar ik houd er juist wel van om bij thuiskomst dit gevoel nog even vast te houden en op zoek te gaan naar de beste wijnen van mijn vakantiebestemming. Dus zit ik nu (helaas) binnen op de bank met een glaasje Grillo Bianco van Zabu. De zon denk ik er voor het gemak even bij: heerlijk nazomeren!

 

Maakt hij het waar?

Zabu is een coöperatie van Siciliaanse boeren in het zuiden van het eiland. De wijngaarden liggen op een heuvel met uitzicht op het meer van Arancio. De kleur is stro-geel met een fruitige geur. Na de eerste slok waan ik mij al terug op het eiland: fris, beetje ziltig, fruitig en bloemig. De smaak van perzik, citrus en iets van honing herken ik met op het eind iets licht bitters. Voor mij echt een perfecte (na)zomer wijn voor een borrel of een feestje: hij maakt het Siciliaanse gevoel waar!

Ook genieten van een glas Grillo van Zabu? Bestel hem nu via de website!