Stel je de ultieme Italiaan voor: klein van stuk, grootse gebaren en barstensvol passie… Dat is Mauro Bustacci, wijnmaker van Corte Figaretto. Ik ontmoette hem tijdens een proeverij. Lucky me, want zijn Valpolicella Ripasso is een van mijn favoriete wijnen. Elke slok is echt een fruitig cadeautje aan jezelf. Signore Bustacci spreekt gebrekkig Engels, maar vol Italiaanse overgave over zijn kleine wijndomein net buiten Verona. Ik citeer; ‘If you work hard for something you love (beide handen op het hart) then you don’t get tired, it is passion’, en zo is het maar net! Drink deze wijn dus niet achteloos weg, maar pak een moment om ervan te genieten, hier is immers hard voor gewerkt!

Voor de Ripasso gebruikt hij de drie typische druiven van de Valpolicella: Corvina, Corvinone en Rondinella. Deze worden met de hand geplukt en na een eerste gisting op de eigen druivenschillen, het most, gaan ze vervolgens door naar een tweede gisting op het most van zijn prestigieuze grote broer: Amarone. Deze tweede gisting (de ri-passo) geeft deze wijn die diepe en rijke smaak, waarvoor je echt even je ogen dicht wil doen om er lekker in weg te zakken. 

Laatst las ik dat de Ripasso ook wel de baby-Amarone wordt genoemd. Zo zou je het budgettechnisch ook wel kunnen zien, want voor een Amarone worden de druiven gedroogd waardoor meer dan de helft van het sap verdwijnt. Hierdoor krijg je een extra geconcentreerde (en dus ook kostbare) wijn. Maar voor je het idee krijgt dat de Ripasso een kinderachtig wijntje is raad ik je aan er eerst een fles bij te pakken, jezelf op het balkon of in de tuin te installeren met een bord pasta, en met je neus in het glas en je kop in de zon te genieten.

Met andere woorden, heb je deze nazomer nog wat behoefte aan Italië? Alles wat je nodig hebt zit al in de fles! Salute!