Kaiken Malbec Reserva 2015
Land: Argentinië
Streek: Mendoza
Druif: Malbec

 

Deze Argentijnse wijn bestaat voor 100% uit Malbec. De Malbec druif werd voor het eerst geteeld in Frankrijk in de Bordeauxstreek waar hij ‘Pressac’ of ‘Cot’ genoemd werd. Daarna werd deze blauwe druif ook verbouwd in de Cahorsstreek, waar hij nu nog steeds voor 70% de hoofdrolspeler is in verschillende blends. Het zijn zware, stoere wijnen met aroma’s van donker fruit, dierlijke geuren en veel tannines. Het minpuntje aan deze druif in Europa is dat hij erg gevoelig is voor schimmels en ziektes, wat door de betere weersomstandigheden in Argentinië hem daar tot een andere soort druif maakt.

 In Argentinië, en dan met name in de Mendoza streek, is de malbec de meest gebruikte blauwe druif en wordt deze meestal niet geblend zoals ze dat in Frankrijk doen. Hier liggen de wijngaarden aan de voet van het Andesgebergte, op soms wel duizend meter hoogte, waar het ook een stuk warmer en droger is dan op de Franse wijngaarden. Met als gevolg dat de druiven hier meer zon hebben en door de droogte ook minder kans hebben om schimmels en ziekten op te lopen. Hier zorgt de malbec voor fruitige wijnen met een fluwelige structuur, en is een stuk zachter dan zijn grote broer uit Frankrijk.

 De wijngaarden van Kaiken liggen ook in Mendoza en de wijn is vernoemd naar de wilde ganzen die van Argentinië naar Chili over de wijngaarden heen vliegen. De wijn is diep van kleur, bijna paars en in de geur heeft hij iets van viooltjes en veel donker fruit. Wat betreft de smaak proef ik ook donker fruit zoals pruimen en cassis met een fijne hoeveelheid tannine. Niet te zuur, maar fijn in balans. Deze wijn is de perfecte match met een fijn stuk gegrild vlees of een kruidig stoofpotje. Ook met wild zal deze wijn goed samengaan in combinatie met een saus van donker fruit.

Benieuwd of jij net zo’n fan bent van deze Malbec als wij? Bekijk de webshop van wijnhuis Kaiken