Wijnfestival

We draaien wat met het wijnglas, ruiken en nippen aan de wijn. Wijn proeven doet iedereen op zijn manier en iedereen kan het, uiteindelijk gaat het om wat je proeft en is de manier waarop alleen een hulpmiddel. Afgelopen zondag deden wij dat op het wijnfestival Grape-A-Licious in Scheveningen. Vriendelijk word ik ontvangen door organisator Karin. We lopen samen over de Pier door de gezellige drukte. Karin vertelt het één en ander over het wijnfestival en het is al snel duidelijk dat dit een festival is voor de echte wijnliefhebber! 7 Landen en 14 druifsoorten.

Na het proeven van wat nieuwe wereld wijnen uit o.a. Zuid – Afrika en Australië komen we in de zogenaamde oude wereld wat betreft wijn. Even kort een geografische uitleg: Met de oude wereld wordt bedoeld de wijngebieden hier in Europa. Wijngebieden buiten Europa worden de ‘Nieuwe wereld’ genoemd.

De wijn die voor mij staat komt uit Frankrijk, om precies te zijn uit de Côtes de Gascogne. Deze elegante blend van Sauvignon en Gros Manseng oogt licht met mooie gouden tinten. Na het walsen van de wijn vullen de fruitige geuren van Citrus en exotisch fruit in de neus. Het proeven is de volgende stap, na wat slurpen aan de wijn. ‘Slurpen??’ Ja, dat staat er echt! Door het toevoegen van wat zuurstof in de mond (want dat is eigenlijk wat je hiermee doet) komen er meer aroma’s vrij waardoor het proeven intenser is. Wat gelijk opvalt bij deze wijn is de mooie volle smaak van de Gros Manseng en een heerlijk zuurtje van de sauvignon na. Vooral de grapefruit is goed vertegenwoordigt in de smaak. Mijn favoriet van vandaag is absoluut deze karakteristieke wijn met het oh zo fijne zuurtje. Na het eten van verschillende heerlijke gerechten in de restaurantjes vind je bij Grape –A-Licious ook heerlijke dessertwijnen. Een betere manier om deze toch nog niet al te warme dag af te sluiten is er niet. Een zoete zwoele Moscato Nero is vandaag een bijzonder fijne finishvlag.